środa, 25 sierpnia 2010

Pełnoziarniste pierogi leniwe


składniki: 400g białego sera 0% tłuszczu, 3 jajka, 2 łyżki oleju kukurydzianego, 50-150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej, szczypta soli, syrop z agawy lub słodzik

W dużej misce utrzeć żółtka z olejem kukurydzianym. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Do miski dodać ser i pianę z białek, wymieszać. Na koniec dodać mąkę i wymieszać delikatnie całość. (Do ciasta można też dodać słodzik.) Z przygotowanego ciasta ulepić wałek, o szerokości 3cm, pokroić go w paski o szerokości około 1,5 cm. Powstałe pierogi leniwe układać na ręczniku papierowym i obsypać je mąką. Zagotować wodę. Wrzucać pierogi partiami i gotować je po około 3-5 minut, (do czasu gdy wypłyną na wierzch). Ugotowane pierogi przełożyć na talerz i polać syropem z agawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz