środa, 25 sierpnia 2010

Jabłka w kruchym cieście



składniki: 4 małe jabłka, 250g mąki, 100ml oleju z pestek winogron, 2 żółtka, syrop z agawy lub słodzik, łyżeczka esencji waniliowej, 1/2 łyżeczki cynamonu

Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne. Przesiać mąkę do miski, dodać olej, żółtko, kilka łyżek syropu z agawy lub słodziku, esencję waniliową, cynamon. Wszystkie składniki szybko zagnieść (można ewentualnie dodać trochę wody). Ciasto zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki lub na 20-30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie rozwałkować ciasto bardzo cienko. Następnie wykrawać nożem długie pasy o szerokości około 3-4cm i długości ok. 15-20 cm. Ułożyć pasy tak aby się krzyżowały i na środku ułożyć jabłko. Do wydrążonego jabłka można jeszcze dodać ubitą pianę z białek i syropu z agawy, orzechy włoskie, rodzynki, cynamon etc. Z ciasta wykroić foremką małe ciasteczko i skleić nim końce pasków na wierzchu jabłka. Surowe żółtko wymieszać z syropem z agawy i używając pędzelka posmarować nim brzegi i wierzch ciastka. Tak samo postąpić z pozostałymi jabłkami. Wszystkie ułożyć w natłuszczonej formie lub naczyniu żaroodpornym i piec około 30 minut w 180 stopniach. Podawać na ciepło.

1 komentarz: