środa, 25 sierpnia 2010

Greckie briam, francuskie ratatouille



składniki: 3 cukinie, 3 bakłażany, 5 pomidorów, 3 papryki, 5 ząbków czosnku, tymianek, oliwa z oliwek, sól, pieprz

Wszystkie warzywa pokroić w duże kostki, ok. 2cm na 2-3 cm, bakłażany posolić i odstawić na pół godziny lub dłużej. Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć cukinię. Następnie przełożyć ją do rondelka. Na patelni przesmażyć paprykę i przełożyć do tego samego rondelka, co cukinię. Kawałki bakłażana przepłukać wodą, osuszyć, a następnie smażyć na patelni, gdy trochę zmiękną przełożyć do rondelka. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do warzyw. Dorzucić pokrojone pomidory, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Dolać trochę wody i dusić wszystko na małym ogniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz