wtorek, 17 lipca 2012

Pełnoziarniste uszka z grzybami


składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej, szczypta soli, 1 łyżka Benecolu lub innego tłuszczu, 1 szklanka wrzącej wody, 1 lekko ubite żółtko, 500g grzybów mrożonych lub suszonych, 500g pieczarek, 2 duże cebule, sól, pieprz.

Rozmrażamy grzyby, kroimy je na drobną kostkę(5mm x 5mm. Tak samo kroimy pieczarki. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią posiekaną w kostkę cebulę, smażymy do zeszklenia. Na patelnię dorzucamy grzyby i doprawiamy farsz solą i pieprzem. W dużej misce wymieszać mąkę z solą, dodać margarynę, posiekać. Zalać wrzącą wodą i rozrabiać mikserem przez ok. 5 minut. Gdy ciasto ostygnie dodać żółtko. Przykryć ciasto i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę. Ciasto podzielić na kilka części. Wałkujemy jedną część ciasta na cienki placek i wycinamy nożem kwadraty. Kwadraty nadziewamy przygotowanym farszem i lepimy z nich uszka. Uszka gotujemy krótko w osolonej wodzie do wypłynięcia na wierzch.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz