poniedziałek, 30 maja 2011
Pełnoziarniste naleśniki z bananami i cynamonem
Na wstępnie chciałabym podziękować mojej przyjaciółce Uli, która to jest twórczynią tegoż przepisu, ja jedynie zmieniłam składniki ciasta na odchudzoną wersję South Beach ;)
składniki: 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej, 1 szklanka chudego mleka, 2 jajka, 1 łyżeczka olejku waniliowego, 1 łyżeczka oliwy z oliwek/oleju kukurydzianego itp., 6 dojrzałych bananów, cynamon, jogurt grecki light,
Banany obrać ze skórki i przekroić wzdłuż. Z mąki, mleka, jajek, olejku waniliowego i oliwy przygotować ciasto do naleśników. Naleśniki smażyć na patelni teflonowej bez użycia tłuszczu, ewentualnie na łyżeczce oliwy. Na środek gotowego naleśnika nakładamy połówkę banana, posypujemy cynamonem, a następnie zawijamy go w rulon. Tak postępujemy z następnymi naleśnikami. W takiej postaci układamy je na patelni i pozwalamy im się zezłocić na oleju kukurydzianym lub innym tłuszczu np. oliwie z oliwek. Gotowe naleśniki polewamy greckim jogurtem, można jeszcze raz posypać je cynamonem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Nie dość że zdrowe to takie pyszne! :)
OdpowiedzUsuń