czwartek, 20 września 2012

Ucierany placek ze śliwkami, cynamonem i płatkami migdałowymi





składniki: 1kg śliwek węgierek, 200g fruktozy, 5 jajek, 300g pełnoziarnistej mąki pszennej, 1/2 szklanki oliwy z oliwek, 4 łyżki jogurtu greckiego light, 1 łyżeczka olejku waniliowego, płatki migdałowe, cynamon, szczypta soli, 15g proszku do pieczenia

W dużej misce utrzeć żółtka, oliwę, olejek waniliowy i fruktozę. Ubić pianę z białek, dodając szczyptę soli. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Stopniowo dodawać do masy pianę z białek i mąkę z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i napełnić ciastem. Śliwki pokroić na połówki i usunąć z nich pestki. Następnie ułożyć śliwki skórką do dołu na cieście. Posypać cynamonem i ewentualnie jeszcze fruktozą według uznania. Piec 40 minut. Po 40 minutach posypać ciasto płatkami migdałowymi i zapiekać całość jeszcze chwilę do zrumienienia się migdałów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz