środa, 14 lipca 2010

Pieczeń z indyka z pieczarkami, chilli, fasolą i świeżymi ziołami


składniki: puszka białej fasoli, 500g mięsa mielonego z indyka o obniżonej zawartości tłuszczu, 2 papryczki chilli, 1 duża cebula, 1/2 łyżeczki tymianku, 2 łyżeczki pieprzu cayenne, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 340g pieczarek, 4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 2 duże jajka, 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki, 1/4 szklanki posiekanej świeżej bazylii, 4 łyżeczki musztardy Dijon, oliwa z oliwek

Podłużną formę do pieczenia natłuścić oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Cebulę posiekać w piórka i zeszklić na oliwie. Dodać tymianek, pieprz cayenne, paprykę słodką, sól i pieprz. Smażyć około 5 minut. Posiekać papryczki chilli i pieczarki na drobne kawałki i dorzucić na patelnię. Dodać przeciśnięty czosnek i smażyć wszystko 5 minut. Dorzucić osączoną fasolę i przełożyć całość do miski. Studzić przez 5 minut. W dużej misce wymieszać mięso, jajka, natkę pietruszki, bazylię i 2 łyżeczki musztardy. Dodać mieszaninę z fasolą. Wszystko wymieszać i wyłożyć masą formę. Piec na środkowej półce piekarnika przez 50 minut. Po tym czasie posmarować wierzch pieczeni pozostałą musztardą i włożyć z powrotem do piekarnika na 10-15 minut. Przed pokrojeniem pieczeni odczekać 5 minut. (Można ją też zamrozić - należy wcześniej pokroić na kawałki. Przechowywać do 3 miesięcy.)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz