piątek, 6 maja 2011
Domowe klopsiki z rozmarynem
składniki: 450g mielonego mięsa o obniżonej zawartości tłuszczu, 5 kromek pełnoziarnistego chlebka Wasa (na 1 fazie pominąć składnik), 1 ubite jajko, 1 starty ząbek czosnku, sól, pieprz, 1-2 łyżeczki świeżo posiekanego rozmarynu (ewentualnie suszonego)
Chlebek Wasa zastąpi bułkę tartą - połamać na kawałki i zmiksować mikserem, bądź w melakserze. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce. Następnie smażyć 10 - 15 minut na średnim ogniu.
Najlepiej smakuje z sosem tza-tziki, z musem jabłkowym i dodatkami w postaci pieczonych warzyw np. batatów.
Mus jabłkowy (2 faza)- składniki: 1 duże kwaśne jabłko, substytut cukru np. fruktoza, cukier brzozowy, syrop z agawy
Jabłko obrać ze skórki, usunąć gniazdo nasienne, pokroić jabłko na szesnastki. Wrzucić do rondelka, dodać 2 łyżki wody i 1 łyżkę substytutu cukru. Przykryć, pozostawić na małym palniku, na wolnym ogniu. Prażyć do otrzymania konsystencji musu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz