sobota, 3 lipca 2010

Arabska shoarma


składniki: 2 piersi kurczaka, 400g pieczarek, 1 czerwona papryka, 1 zielona lub żółta papryka, oliwa z oliwek, kilka łyżek przyprawy do shoarmy/kebabu np. Kamis, lub 2-3 łyżeczki curry, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 starty ząbek czosnku, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki mielonych goździków, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki kardamonu

Rozgrzać oliwę na patelni. Posiekać paprykę i kurczaka w bardzo cienkie paski. Pieczarki posiekać w plastry lub kostkę i wrzucić na patelnię. Gdy pieczarki trochę się podduszą dodać kurczaka i paprykę (jeśli mamy więcej czasu można podpiec kawałki kurczaka na grillu). Do składników dodać przyprawę do shoarmy lub wymieszane wymienione powyżej przyprawy. Wszystko wymieszać i smażyć ok. 20 minut. Do potrawy bardzo pasuje sos czosnkowy (patrz: przepis na sos czosnkowy)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz