środa, 14 lipca 2010

Pełnoziarniste ciasteczka z cytryną, ziarnami lnu i syropem z agawy


składniki: 300g mąki orkiszowej mąki pełnoziarnistej typ 2000, 100ml oleju kukurydzianego, 3 łyżeczki świeżego soku z jabłek lub 3 łyżeczki przecieru z jabłek (Gerber czy Hipp etc.), 75 ml syropu z agawy, 1 jajko, kilka kopiastych łyżek ziaren siemienia lnianego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki olejku cytrynowego lub pomarańczowego, 1/2 łyżeczki olejku waniliowego, 1/4 łyżeczki soli, skórka z 1 cytryny

Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać mikserem wszystkie mokre składniki, następnie dołączyć tą masę do suchych składników. Dodać siemię lniane i skórkę cytrynową. Wszystko wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do zamrażarki na minimum 20 minut. Po tym czasie rozwałkować do grubości 5mm i wykrawać ciasteczka, które następnie ułożyć na blasze do pieczenia. Piec około 10-12 minut na złocisty kolor.

1 komentarz: