sobota, 3 lipca 2010

Mięsna lasagne z pełnoziarnistych naleśników


składniki: 1/2 szklanki razowej mąki orkiszowej, 1 szklanka chudego mleka, 2 jajka, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 1 puszka pomidorów, 1 cebula, 2-3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, oregano, bazylia, 450g mięsa mielonego o obniżonej zawartości tłuszczu, sól, pieprz, ser żółty light, beszamel (patrz: przepis na beszamel)

Z mąki, oliwy, mleka, jajek i szczypty soli przygotować ciasto naleśnikowe. Smażyć naleśniki na złoty kolor.
Posiekać cebulę w piórka i zeszklić ją na patelni, dodać 2 - 3 ząbki czosnku, smażyć około 1 min i dodać mięso mielone i smażyć. Gdy mięso zrumieni się dodać pomidory z puszki i pozostałe przyprawy, wszystko wymieszać i doprawić do smaku.
Przygotować tortownicę o średnicy ok. 25 cm i po kolei wykładać ją warstwami: naleśnik, masa mięsna, naleśnik, ser, beszamel, naleśnik, masa mięsna, naleśnik, ser, beszamel, itd. . Tortownicę wsadzić na 20 min do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz