poniedziałek, 23 maja 2011

Coca-cola Strawberry Cake



składniki: 250g mąki pszennej pełnoziarnistej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 125g fruktozy, 3 czubate łyżki kakao, szczypta soli, 2 łyżeczki olejku waniliowego, 180ml oleju kukurydzianego, 200ml Coca Coli bez cukru, 75ml mleka, 2 jajka, 500g truskawek, 250 g sera ricotta o obniżonej zawartości tłuszczu, 135 g serka homogenizowanego 0% tłuszczu

W średniej wielkości misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, połowę fruktozy i sól. W dużej misce ubić jajka, dodać mleko, olej, 1 łyżeczkę olejku waniliowego i Coca Colę. Mokre składniki wlać do suchych i szybko wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem i napełnić masą. Piec ok. 45-60 minut w 180 stopniach.
Ricottę wymieszać z serkiem homogenizowanym, resztą fruktozy i 1 łyżeczką olejku waniliowego. Schłodzić w lodówce. Gdy ciasto ostygnie posmarować je masą serową, na wierzch wyłożyć truskawki.

2 komentarze: