poniedziałek, 30 maja 2011
Talarki czarno-białe
składniki: 200g mąki orkiszowej, 100g mąki pszennej pełnoziarnistej, 100g cukru brzozowego, 1 jajko lub 2 żółtka, 200g Benecolu lub 150ml oleju kukurydzianego, 2 łyżki kakao, 2 łyżki ricotty/jogurtu/mleka o niskiej zawartości tłuszczu
Mąkę i cukier brzozowy wysypać na stolnicę, wbić jajko, obłożyć płatkami margaryny/polać olejem. Wszystko posiekać, zagnieść. Ciasto podzielić na pół. Jedną część rozpłaszczyć na stole, do drugiej dodać kakao i jogurt/ricottę/mleko i szybko zagnieść. Obie połówki zawinąć w folię i chłodzić w lodówce minimum godzinę. Wyjąć z lodówki jasne ciasto i rozwałkować je na grubość 2-3 mm, to samo powtórzyć z ciemnym ciastem. Następnie nałożyć jeden płat ciasta na drugi, lekko docisnąć ciasto, a potem ciasno zrolować zaczynając od szerszej strony. Rulon pokroić na kawałki długości 20cm. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ruloniki wyjąć z lodówki i pokroić na talarki. Piec ok. 12 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz