piątek, 6 maja 2011

Gołąbki z soczewicą



składniki: 200g suchej czerwonej soczewicy, 450g mięsa mielonego o obniżonej zawartości tłuszczu, 1 papryka czerwona, 450g pieczarek, 1 główka młodej kapusty, sól, pieprz

Kapustę sparzyć, następnie podgotować 15 minut w dużym garnku. Soczewicę ugotować, odcedzić, przepłukać zimną wodą. Pokroić pieczarki, podsmażyć na patelni. Paprykę posiekać w drobną kostkę, dodać do soczewicy, wymieszać. Mięso podsmażyć na patelni, posolić, dopieprzyć. Składniki połączyć ze sobą, doprawić do smaku. Gotowy farsz układać na pojedynczych liściach kapusty i zawijać w kopertę. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek, na dnie naczynia poukładać pozostałe liście kapusty. Na liściach ciasno układać gołąbki. Wszystko zalać wodą i wyłożyć pozostałe liście. Piec w 180 stopniach przez 1,5 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz