piątek, 6 maja 2011
Sernik kakaowo-kawowy
składniki: 1kg twarogu do sernika o niskiej zawartości tłuszczu, np. dr Oetker, 50g Benecolu lub 50 ml oleju kukurydzianego, 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1/3 szklanki fruktozy lub innego substytutu cukru, 100ml mleka 0,5 %, 1/3 szklanki niskotłuszczowego kakao w proszku, 2 łyżeczki olejku waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 jajek
Ser wymieszać z Benecolem/olejem i substytutem cukru. Natępnie dodawać po 1 jajku i krótko wymieszać. Dodać proszek do pieczenia i olejek waniliowy, wymieszać. Odlać trochę masy do wysokości 1/3 szklanki. W 100 ml mleka dobrze wymieszać kawę i kakao i dodać do masy. Wymieszać (nie mieszać zbyt długo aby sernik się nie napowietrzył) i wlać gotową masę do wyłożonej papierem/ natłuszonej formy. Wierzch sernika udekorować plamkami pozostałej białej masy, użyć patyczka do szaszłyków do zrobienia czarno-białych esów-floresów. Najlepiej upiec w kąpieli wodnej. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ile ma być jajek? W składnikach niestety nie są one wymienione ;) A ciasto tak pięknie wygląda,że chciałabym je zrobić :)
OdpowiedzUsuńjuż poprawię, dziękuję za uwagę:)
OdpowiedzUsuń