piątek, 6 maja 2011
Marchewkowe serce
składniki: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej, 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru brzozowego lub innego substytutu cukru, 2 szklanki startej surowej marchewki, 4 jajka, 150 ml oleju kukurydzianego, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka olejku waniliowego, szklanka posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżeczka sody, syrop z agawy do posmarowania wierzchu ciasta,
Jajka ucieramy z cukrem brzozowym na puszystą masę, dodajemy olej kukurydziany, mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę i ucieramy na gładką masę. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cynamon, olejek waniliowy. Dodajemy startą marchewkę i orzechy i delikatnie mieszamy. Formę do ciasta natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia, i napełnić masą. Piec w 180 stopniach ok. 30-40 minut. Po upieczeniu ciasto smarujemy pędzelkiem namoczonym w syropie z agawy.
Z tej samej masy możemy upiec również muffinki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciasto wygląda niesamowicie apetycznie:) Szukałam ostatnio przepisu na ciasto, z którego mogłabym zrobić muffinki:) Już nie mogę się doczekać, kiedy je zrobie:) Pozdrawiam, Daria
OdpowiedzUsuń