środa, 9 czerwca 2010
Kopiec kreta South Beach
składniki: 3-5 bananów, sok z 1/2 cytryny, 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej z pełnego ziarna, 2 łyżeczki słodziku w płynie, 2 łyżki kakao o niskiej zawartości tłuszczu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 100-125ml oliwy, 1 i 1/2 szklanki wody, 500g serka ricotta, 1 tabliczka gorzkiej czekolady bez cukru, 1 łyżeczka olejku waniliowego
Utrzeć żółtka z oliwą, 1 łyżeczką słodziku w płynie i kakao. Stopniowo dolewać wodę i mieszać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie dodać ją do masy. Ciasto wylać do okrągłej formy i piec 30 minut w 180 stopniach.
W tym czasie zetrzeć gorzką czekoladę na tarce. Ricottę wymieszać z łyżeczką słodziku i olejkiem waniliowym. Następnie dodać startą czekoladę i dokładnie wymieszać.
Banany obrać ze skórki i skropić sokiem z cytryny.
Gdy upieczone ciasto ostygnie wydrążyć łyżką środek ciasta, tak aby pozostał 1 cm brzegu i cienki spód. W wydrążonym "talerzu" układać banany. Na pokruszyć i obsypać nimi kopiec, można także posypać kakao lub pozostałą startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, podawać schłodzone.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wyglada swietnie. Moze kiedys zrobie.
OdpowiedzUsuń