sobota, 12 czerwca 2010

Muffinki w trzech odsłonach






składniki na ciasto: 3 jajka, 3-4 łyżeczki słodziku w płynie, 500ml maślanki 0%, 125ml oleju kukurydzianego, 1 łyżeczka olejku waniliowego, 300g mąki żytniej razowej typu 2000, 160g mąki orzechowej arachidowej, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki sody lub 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka utrzeć ze słodzikiem, olejem kukurydzianym i olejkiem waniliowym. Dodać maślankę i miksować. Do mokrych składników przesiać mąkę żytnią, sól i sodę lub proszek do pieczenia. Dodać mąkę orzechową i wszystko szybko wymieszać (maksymalnie 25 ruchów łyżką). Ciasto podzielić do 3 rondelków.

Muffinki z rabarbarem, truskawkami, czerwonymi porzeczkami i białym serem

Do przygotowanego w rondelku ciasta dodać czerwone porzeczki, pokrojone w połówki truskawki, pokrojony w 2cm kostkę rabarbar oraz tak samo pokrojony chudy biały ser. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i nakładać masę łyżką do 2/3 wysokości foremek. Piec w 180 stopniach przez około 20-30minut.

Muffinki ze śliwkami, prażonymi orzechami macadamia i czekoladą rumowo-truflową

Do przygotowanego ciasta domieszać 1/2 łyżeczki cynamonu, pokrojone na kawałki śliwki węgierki i pokrojone na połówki uprażone na oliwie z oliwek orzechy macadamia. Połamać czekoladę rumowo-truflową na kostki i każdą z nich przekroić na pół (Frankonia, słodzona fruktozą). Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i nakładać masę łyżką do 1/3 wysokości foremek, następnie włożyć do każdej foremki po 2 połówki czekolady i przykryć ciastem do 2/3 wysokości foremki. Piec w 180 stopniach przez około 20-30minut.


Czekoladowe muffinki z czereśniami, bananem i prażonymi płatkami migdałów


Do przygotowanego ciasta dodać 1 łyżeczkę olejku arakowego, wymieszać. Następnie dodać przekrojone na pół czereśnie, posiekanego banana, 2 kopiaste łyżki chudego kakao i uprażone na oliwie z oliwek płatki migdałowe (zostawić część płatków do posypania wierzchu muffinek. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i nakładać masę łyżką do 2/3 wysokości foremek. Wierzch posypać pozostałymi płatkami migdałowymi, można też ozdobić środki muffinek całymi czereśniami. Piec w 180 stopniach przez około 20-30minut.

(Przed wyjęciem muffinek z formy najlepiej ostudzić je przez 5 minut.)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz