sobota, 19 czerwca 2010

Tort warzywny



składniki: 1/2 szklanki razowej mąki orkiszowej, 1 szklanka chudego mleka, 2 jajka, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 2 puszki pomidorów z czosnkiem, 1 cebula, 4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, oregano, 450g mrożonego szpinaku, 1/2 serka Piątnica 3%, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ser żółty light

Z mąki, oliwy, mleka, jajek i szczypty soli przygotować ciasto naleśnikowe. Smażyć naleśniki na złoty kolor. Posiekać cebulę w piórka i zeszklić ją na patelni, dodać 2 ząbki czosnku, smażyć około 1 min i dodać pomidory, wszystko wymieszać i doprawić oregano, solą i pieprzem. Szpinak rozmrozić i wrzucić na patelnię, dodać pozostałe ząbki czosnku, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Dla uzyskania łagodniejszego smaku polecam dodać pół opakowania serka Piątnica 3%. Przygotować tortownicę o średnicy ok. 25 cm i po kolei wykładać ją warstwami: naleśnik, szpinak, naleśnik, pomidory, plastry żółtego sera, naleśnik, szpinak itd. Tortownicę wsadzić na 10 min do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

1 komentarz: