czwartek, 17 czerwca 2010

Krokiety orkiszowe w panierce orzechowej



składniki: 1/2 szklanki razowej mąki orkiszowej, 1 szklanka chudego mleka, 2 jajka, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 200g kapusty kiszonej, 500g posiekanych pieczarek, natka pietruszki, 1 posiekana w piórka cebula, 1 łyżeczka bulionu, mąka orzechowa arachidowa, garść orzechów arachidowych, sól, pieprz, 1 żółtko

Przy pomocy miksera zrobić ciasto z mąki, mleka, jajek, soli i oliwy. Kapustę oraz natkę pietruszki posiekać, wymieszać razem. Rozgrzać patelnię i przysmażyć na niej cebulkę oraz pieczarki, gdy się uduszą dodać kapustę, wszystko wymieszać, posolić i popieprzyć. Rozpuścić bulion w gorącej wodzie i dodać do kapusty, dusić do odparowania wody około 20 minut. Rozgrzać patelnię do naleśników, można posmarować ja odrobiną oliwy za pomocą pędzelka. Następnie wylewać na patelnię około 60 ml ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe naleśniki nadziewać przygotowanym farszem i zawijać w kopertę. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. W głębokim talerzu wymieszać żółtko z wodą i zamaczać w nim naleśniki. Następnie obtoczyć je w mące orzechowej wymieszanej z posiekanymi orzechami ziemnymi. Tak przygotowane naleśniki układać na wysmarowanej oliwą blasze i zapiekać przez 15 minut w piekarniku.

1 komentarz: