niedziela, 13 czerwca 2010

Placuszki rybne ze szpinakiem


składniki: 300g filetów z mintaja, 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 50ml oliwy z oliwek, 125g pełnoziarnistych chlebków Wasa, 1 jajko, sok z 1/2 cytryny, 1 kopiasta łyżeczka musztardy Dijon, 1 łyżeczka tabasco, 2 łyżki salsy, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku, świeży szpinak, serek Piątnica Lekki

W dużej misce ubić jajko. Zmiksować filety z mintaja i dodać do jajka, domieszać 2 ząbki czosnku, oliwę, sok z cytryny, musztardę, tabasco, salsę, sól pieprz i tymianek. Kromki chleba potłuc tłuczkiem do mięsa, a następnie zmiksować na proszek (ma zastąpić bułkę tartą) i dodać go do miski, wszystko dobrze wymieszać. Rozgrzać patelnię i smażyć płaskie okrągłe kotleciki. Ozdobić gałązkami świeżego tymianku. Podawać ze szpinakiem liściastym ( szpinak wrzucić na patelnię, dodać wyciśnięte ząbki czosnku i pół serka Piątnica Lekki).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz