sobota, 12 czerwca 2010

Krem z brokułów z razowym makaronem



składniki: 450g brokułów, szklanka ugotowanego makaronu żytniego razowego, 2 łyżki soku z cytryny, 2 szklanki bulionu, 1 posiekana w piórka i zeszklona na oliwie cebula, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/2 szklanki mleka o obniżonej zawartości tłuszczu, 2 łyżki soku z cytryny

W dużym garnku zagotować bulion, wrzucić brokuły, cebulę, starty czosnek. Dodać mleko, sól i pieprz. Gotować brokuły około 15-20 minut, aby nie straciły za bardzo wartości odżywczych i koloru. Po tym czasie zawartość garnka zmiksować na gładką masę. Następnie domieszać 2 łyżki soku z cytryny i podgrzać zupę. Na koniec domieszać ugotowany makaron. (Zupa nadaje się na 1 fazę South Beach, w wersji bez makaronu.)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz