czwartek, 17 czerwca 2010

Pełnoziarnista pizza z wołowym pastrami, słodką papryką, pomidorami, pieczarkami i papryczką jalapenos




składniki: 400g mąki żytniej razowej typu 2000, 220ml ciepłej wody, 1 łyżeczka soli, 5g suchych drożdży, 3 łyżki oliwy z oliwek, kartonik przecieru pomidorowego Tomatera, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżka majeranku, 1 czerwona papryka, posiekane zielone oliwki, ser mozzarella light, ser żółty light, 400g posiekanych pieczarek, papryczka jalapenos, 1 pomidor malinowy, 1 mała żółta papryka, pastrami wołowe light, sos czosnkowy (3/4 szklanki majonezu light, mały jogurt naturalny light, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżeczki sosu sojowego light, 2-3 ząbki czosnku - wszystko zmiksować)

Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z mąki, wody, soli, drożdży i oliwy wyrobić ciasto za pomocą specjalnych końcówek miksera (haków) - wlewać na zmianę oliwę i wodę. Gotowe ciasto rozciągnąć rękami, można zrobić je tradycyjnie, w kształcie koła, ale ja rozciągam je na duży kwadrat, żeby uzyskać większą pizzę. Następnie rozłożyć je na blasze. Wymieszać sos Tomatera z bazylią, tymiankiem, oregano i majerankiem. Gotową mieszanką polać ciasto i równomiernie rozprowadzić sos pędzelkiem. Na sos wyłożyć warstwę sera mozzarella i sera żółtego. Następnie warstwę pastrami wołowego, pokrojone pieczarki, paprykę czerwoną, paprykę żółtą, oliwki i paprykę jalapenos. Piec przez 25 minut. Podawać z przygotowanym sosem czosnkowym.

1 komentarz:

  1. O rety jakie fajne ! chyba wypróbuję..zajrzałam przez przypadek.ale chyba pozostanę na dłużej .
    Smacznych świąt!

    OdpowiedzUsuń