poniedziałek, 10 maja 2010

Boston Roll & Philadelphia Roll z brązowym ryżem




składniki: brązowy okrągły ryż, ocet ryżowy, sól, nori, wasabi, marynowany imbir, sos sojowy light, łosoś, obrane posiekane awokado, surowy posiekany w paski ogórek, ugotowane krewetki (najlepiej przed gotowaniem wyprostować je nadziewając je patyczkiem do szaszłyków w stronę ogona), serek Philadelphia light, majonez light, prażony sezam, słodzik

Ryż gotujemy według uznania, moim zamierzeniem było użycie ryżu brązowego, odpowiedniego dla diety South Beach. Użyłam łącznie pół kubka ryżu. Ryż należy opłukać kilka razy pod bieżącą wodą, następnie zostawiamy ryż w wodzie na około pół godziny. Do garnka nalewamy wody (w proporcji 1:1,2 - ryż:woda). Gotujemy przez 4 minuty na jak największym ogniu, cały czas mieszając, następnie zmniejszamy ogień do jak najsłabszego i gotujemy pod przykryciem przez 12 minut, po tym czasie odkrywamy trochę pokrywkę, co jakiś czas mieszamy i gotujemy jeszcze jakiś czas - w zależności od rodzaju kuchenki, do wchłonięcia wody. W tym czasie mieszamy ocet ryżowy, sól i słodzik (proporcje na 0,5 kg ryżu - 7 łyżek octu, pożądana ilość słodziku, odpowiadająca około 3-4 łyżkom cukru, szczypta soli) i lekko podgrzewamy całość. Mieszaninę dodajemy do ugotowanego ryżu i zostawiamy do wystygnięcia pod przykryciem.

Philadelphia Roll
- łosoś wędzony, awokado, ogórek, serek Philadelphia light

Na owiniętą folią spożywczą matę kładziemy arkusz nori i na 2/3 układamy ryż. W połowie ryżu nakładamy cienką smugę wasabi i kompozycję składników do Philadelphia Roll, następnie zaginamy matę w kierunku środka i rolujemy. Krańce nori bez ryżu delikatnie namaczamy palcem zamoczonym w zimnej wodzie (dzięki temu lepiej będzie się trzymać). Rulon kroimy od środka, na kolejne części (6-8).


Boston Roll
(uramaki)- gotowana krewetka, awokado, ogórek, majonez light, prażony sezam

Tak jak powyżej matę owijamy folią, nori pokrywamy ryżem, zostawiając 1/4 bez ryżu, posypujemy ryż sezamem (może być też czarny sezam). Następnie obracamy płat nori na drugą stronę. Wszystkie składniki układamy blisko dolnej krawędzi wodorostu (należy zostawić tylko tyle nori poniżej składników by mogło je pokryć po zwinięciu). Przy pomocy maty zwijamy rolkę do góry. Kroimy znów na 6-8 kawałków. Bardzo ważne by do krojenia użyć ostrego noża, bez piłki.

Podajemy na talerzyku z marynowanym imbirem, wasabi i sosem sojowym w małej miseczce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz