poniedziałek, 3 maja 2010

Sernik ze skórką cytrynową



składniki: 5 jajek, 1/2 szklanki sypkiego słodzika, 150 ml jogurtu naturalnego, 80g kaszy manny (nie błyskawicznej), skórka z 2 sparzonych wrzątkiem cytryn, 500g twarożku do sernika (ja używałam Dr Oetker, ma mało tłuszczu), 375g serka Philadelphia, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody, 2 łyżeczki olejku waniliowego, szczypta soli

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, okrągłą formę (23cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ucieramy żółtka ze słodzikiem. Dodajemy twarożek, serek i jogurt, mieszamy. Parzymy 2 cytryny i ścieramy z nich skórkę na małych oczkach tarki. Dodajemy ją do sera, mieszamy. Następnie dodajemy suchą kaszę mannę i olejek waniliowy, mieszamy. Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli - nie za mocno, by nie była zbyt sztywna (przez to sernik może wysoko urosnąć, a potem mocno opaść). Dodajemy do piany proszek do pieczenia i sodę. Dodajemy pianę do pozostałych składników i wszystko delikatnie mieszamy. Wylewamy masę do formy. Przez pierwsze 30 minut pieczemy w 180 stopniach, a później jeszcze 30 minut w 160. Upieczony sernik zostawiamy do wystygnięcia w piekarniku. Gdy wystygnie można zrobić polewę z 2 łyżek soku z cytryny zagotowanych w małym garnuszku z 1 łyżką słodzika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz