niedziela, 9 maja 2010

Schab w imbirowej glazurze z przysmażoną botwinką i pieczonymi batatami




składniki: 90dag botwiny, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 1 i 1/2 łyżki musztardy Dijon, 2 ząbki czosnku, oliwa z oliwek, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu, starta skórka z 1 sparzonej cytryny, 4 kotlety ze środkowej części schabu, 1 łyżka wody, 50 dag małych czerwonych ziemniaków pokrojonych w ćwiartki, 1 łyżka ziół prowansalskich, 1 łyżka słodkiej papryki, 2 jajka, 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej, 1 szklanka mleka

Botwinę opłukać, odciąć twarde części ogonków liściowych, liście i pozostałe ogonki grubo posiekać.
W misce wymieszać 2 łyżeczki oliwy z oliwek z 1 przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, musztardą, imbirem, skórką z cytryny, solą, pieprzem i rozmarynem. Do tej mieszanki wrzucić rozbite kotlety.
W średniej wielkości misce rozmieszać 2 jajka, szklankę mąki i szklankę mleka. Patelnię rozgrzać na dużym ogniu, kotlety zamaczać w przygotowanym cieście i smażyć po 4 minuty z każdej strony.
Na średniej wielkości patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smażyć 30 sekund, dorzucić posiekane ogonki botwiny, dusić 2 minuty, dorzucić liście botwiny i dusić jeszcze 2 minuty, dolać łyżkę wody, wymieszać. Przykryć patelnię i dusić 3-4 minuty, doprawić solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny lub dolać łyżkę mleka, wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ziemniaki opłukać, posiekać na ćwiartki, wymieszać w misce z oliwą, słodką papryką, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 10 minut, po tym czasie obrócić ziemniaczki na drugą stronę i piec jeszcze 7 minut.

2 komentarze:

  1. bataty.. nigdy ich nie jadłam. a tak pysznie wyglądają na talerzyku..

    OdpowiedzUsuń
  2. to był właśnie taki eksperyment, ale muszę przyznać, że też pysznie smakują, naprawdę polecam:)

    OdpowiedzUsuń