piątek, 7 maja 2010
Placek z rabarbarem
składniki: 125ml oliwy z oliwek, 1/3 szklanki słodzika sypkiego, 350g rabarbaru (ok. 6-7 łodyg), 200g mąki orkiszowej razowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody, szczypta soli, 200 ml maślanki 0% lub niskotłuszczowej, 2 jajka, 1 łyżeczka startego imbiru, ¼ łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka olejku waniliowego, 5 goździków
Na patelni rozgrzać 50 ml oliwy, dodać połowę sypkiego słodzika i niecałą łyżeczkę płynnego słodzika. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Rabarbar pokroić w kostkę długości 2 cm. Wrzucić na patelnię, mieszać. W misce wymieszać mąkę, proszek, sodę, sól i cynamon. W drugiej misce wymieszać maślankę, jajka, 75ml oliwy, pozostały sypki słodzik i niecałą łyżeczkę słodzika płynnego, 1 łyżeczkę startego imbiru. Całość dodać do pierwszej miski i wymieszać. Rabarbar przełożyć z patelni do okrągłej formy na tartę i wrzucić do niego goździki. Masę wylać na rabarbar. Formę włożyć do piekarnika na 30 do 40 minut. Po upieczeniu wyjąć placek, ma być ścięty w środku, studzimy pół minuty i jeszcze gorący (dzięki temu rabarbar łatwo się odklei) przekładamy na talerz (należy położyć duży talerz na patelni i odwrócić rabarbarem do góry). Na koniec mieszamy odpowiednią ilość ricotty ze słodzikiem i ozdabiamy kawałki ciasta.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
pyszne zdjęcia
OdpowiedzUsuńkwaśny rabarbar w cieście lubię bardzo