czwartek, 20 maja 2010

Pierogi razowe z kaszą gryczaną, serem i suszoną śliwką




składniki: 1 torebka ugotowanej kaszy gryczanej, 14 suszonych śliwek, 1 posiekana i zrumieniona na patelni cebula, 300g sera o obniżonej zawartości tłuszczu, sól, pieprz, 250-300g mąki razowej (typ 2000), 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 1 jajko, gorąca woda (ile zabierze ciasto)

Śliwki namoczyć w zimnej wodzie, około 15 minut i pokroić w drobną kostkę. Ser doprawić solą i pieprzem i wymieszać z cebulką. W dużej misce wymieszać razem pokrojone śliwki, kaszę gryczaną i farsz serowy. Z mąki, jajka i oliwy zagnieść ciasto, stopniowo dodawać wodę aby wyrobić odpowiednią konsystencję. Gotowe ciasto cienko rozwałkować, wykrawać szklanką kółka. Przy pomocy małej łyżeczki nakładać farsz i formować pierogi. Układać na papierowym ręczniku i posypać mąka. W średniej wielkości rondlu zagotować wodę. Pierogi wrzucać na wrzątek i gotować na małym ogniu po 4-5 minut. Podawać gorące, posypane podsmażoną cebulką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz