środa, 19 maja 2010

Polędwiczki z ryżem po kubańsku



składniki: 1/4 szklanki słodkiej papryki, 1/4 szklanki soku z limonki lub cytryny, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki rumu, 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, 2 ząbki czosnku posiekanego w plasterki, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu, 2 łyżeczki świeżo posiekanego lub suszonego oregano, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1 polędwiczka wieprzowa - ok. 350g, posiekana w sześciany, 2 szklanki posiekanej cebuli, 2 szklanki ugotowanego brązowego ryżu, 0,5 l bulionu, 1 puszka pomidorów bez skórki, 1/4 łyżeczki szafranu, 16 dużych krewetek, 1/2 szklanki posiekanej papryczki chilli, 1/2 szklanki posiekanej w paski papryki czerwonej

W dużej misce wymieszać słodką paprykę, sok z limonki/cytryny, 2 łyżki oliwy, rum, przeciśnięty czosnek, oregano, sól, pieprz i kmin. Wymieszać całość aby powstała jednolita masa. Do tej mieszanki wrzucić pokrojone polędwiczki, wymieszać wszystko i pozostawić do marynowania. Na dużej patelni lub woku rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić polędwicę i smażyć mieszając około 2-3 min. Po tym czasie przenieść polędwiczki na talerz. Na patelnię wrzucić cebulę i pozostały czosnek, mieszać i smażyć około 4-5 min. Dodać ryż, bulion, pomidory, szafran i 3/4 szklanki wody. Gotować około pół godziny. Wmieszać krewetki do ryżu, dodać czerwoną paprykę i chilli, gotować jeszcze około 15 minut. Na koniec wmieszać do potrawy polędwiczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz