środa, 12 maja 2010

Ciecierzyca z pietruszką




składniki: 400g suchej ciecierzycy, posiekana natka pietruszki, oliwa z oliwek, szczypta soli

Ciecierzycę zalać wodą i zostawić na noc. Następnego dnia zagotować w tej samej wodzie z odrobiną soli. Gotować 40 minut. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, naczynie żaroodporne posmarować oliwą. Ugotowaną ciecierzycę przecedzić, a następnie wrzucić do naczynia. Piec 20 minut. Po upieczeniu wymieszać z natką pietruszki, podawać na gorąco.

2 komentarze:

  1. o, ja jutro na sniadanie tez mam ciecierzyce, wlasnie sie gotuje. Na MM nie zaleca sie laczenia wegli z tluszczami dlatego sos z oliwy sobie odpuszczam.
    Na koniec sie czepie, wybacz:
    cieciorka to nie ciecierzyca. Cieciorki sie nie je.
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Cieciorka_(ro%C5%9Blina)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma sprawy, dzięki za informację, obie nazwy stosowane są wszędzie naprzemiennie, ale widocznie jest to błędne...już zmieniam opis:)

    OdpowiedzUsuń