sobota, 22 maja 2010

Rolada szpinakowa z łososiem




składniki: 300g mrożonego szpinaku liściastego, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 3 jajka, 200g łososia wędzonego, serek ricotta o obniżonej zawartości tłuszczu, świeży koperek

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Żółtka oddzielić od białek. Szpinak zmiksować z czosnkiem, żółtkami, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać pianę z białek z masą szpinakową. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i wylać na nią masę szpinakową, rozsmarować po całej blasze, tak by utworzył się dość duży prostokąt. Piec 15 minut. Po upieczeniu ciasta zostawić je na 5 minut do ostygnięcia, a następnie obrócić je na stole i zdjąć papier do pieczenia. Posiekać koperek, wymieszać go z ricottą, całość rozsmarować na upieczonym cieście szpinakowym. Na serek wykładać plastry wędzonego łososia. Całość zrolować, zawinąć w folię aluminiową i wstawić na godzinę do lodówki. Kroić na plastry grubości 1,5 cm.

8 komentarzy:

  1. że szpinak pasuje do łososia smakowo to wiem, ale i kolorystycznie ładnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Też robię taką roladę. Rzeczywiści smaczna i piękna jednocześnie:) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  3. super jest Twoj blog :) ide robic roladke :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję za komplementy :p

    OdpowiedzUsuń
  5. o jakich wymiarach miałaś blaszkę?pozdrawiam Gosia

    OdpowiedzUsuń
  6. rolada jest okropna i bez smaku,robiłam tak jak pisze w przepisie - nigdy więcej bleeee...

    OdpowiedzUsuń
  7. fatalny przepis, 2 razy robiłam i rolada wyszła mokra - beznadziejna. Autorka przepisu zapomniała dodać, że mrożony spinak nalezy wczesniej rozmrozić i odparować na małym ogniu, wystudzić i dopiero wtedy mieszać z żołtkami itp....

    OdpowiedzUsuń