poniedziałek, 3 maja 2010

Muffinki pomarańczowo-czekoladowe



składniki: 2 jajka, 1/2 szklanki słodzika, 2 pomarańcze, mleko niskotłuszczowe, 100ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego (canola), pół tabliczki gorzkiej czekolady bez cukru np. Milka, pół tabliczki mlecznej czekolady bez cukru np. Milka, 350g pszennej mąki pełnoziarnistej, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki sody, 1 łyżka proszku do pieczenia, pół łyżeczki olejku pomarańczowego

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Jajka ubić ze słodzikiem w dużej misce, dodać startą skórkę z 2 sparzonych pomarańczy. Wycisnąć sok z pomarańczy i dopełnić go mlekiem do 200 ml. Dodać całą mieszaninę do jajek. Dodać oliwę, olejek i posiekaną czekoladę. Do mokrych składników przesiać mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia. Wszystko szybko wymieszać. Formy do muffinek natłuścić oliwą lub wypełnić papilotkami i nakładać do nich ciasto. Piec ok. 15-20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz