piątek, 7 maja 2010

Musaka z soczewicą i beszamelem






składniki:2 bakłażany pokrojone na plastry, oliwa z oliwek, 1 duża posiekana cebula, 4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 1 puszka soczewicy lub odpowiednia ilość soczewicy ugotowanej, 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę, 1/2 szklanki natki pietruszki, 1 łyżeczka oregano, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/2 - 3/4 szklanki startego sera o obniżonej zawartości tłuszczu, beszamel

Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Blachę do pieczenia posmarować tłuszczem, wyłożyć na niej plastry bakłażana i każdy posmarować pędzelkiem zamoczonym w oliwie. Piec 20 minut, po tym czasie wyjąć blachę, a temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 stopni. Na patelni podsmażyć cebulę i czosnek, dodać soczewicę, pomidory, natkę, oregano, cynamon, sól, pieprz i dusić przez 20 minut. Naczynie do pieczenia (20cmx20cm) natłuścić oliwą i układać w nim plastry bakłażana (tak, żeby starczyło na 3 warstwy). Na bakłażany rozłożyć 1/3 mieszaniny z soczewicą, następnie plastry bakłażana, itd. Całość polać beszamelem i posypać startym serem. (Jeżeli jesteśmy na 1 fazie, to zamiast beszamelu można użyć mieszaniny z 1/2 szklanki beztłuszczowej śmietany, pół na pół z mlekiem, 2 jajek i 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej.) Przykryć naczynie folią aluminiową i piec przez 20 minut. Po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze 15 minut. Przed pokrojeniem odczekać 15 minut, posypać po wierzchu natką pietruszki. Musaka starcza na 4 porcje, można ją też zamrozić (trzeba wtedy pokroić ją na porcje, w zamrażarce można ją przetrzymywać do 3 miesięcy).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz