poniedziałek, 3 maja 2010

Chrupiące paluszki z kurczaka - I


ketchup - do średniej wielkości garnka wrzucić
uduszoną cebulę, pomidory z puszki bez skórki, przeciśnięty ząbek czosnku, 30 ml białego octu winnego, 3 łyżeczki słodziku w płynie, łyżeczkę musztardy Dijon, 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki mielonych goździków, 1/4 łyżeczki soli, pieprz do smaku, wymieszać i dusić ok. 20-30 minut, po tym czasie zmiksować, i następnie przetrzeć całość przez sitko, a potem dusić jeszcze 15-20 minut na małym ogniu, mieszając co jakiś czas

paluszki z kurczaka - nagrzać piekarnik do 180 stopni, pokroić 2 piersi kurczaka w paski, wymieszać w pszennej mące pełnoziarnistej z solą i pieprzem, ubić 2 jajka i obtoczyć w nich kawałki kurczaka, następnie obtoczyć je w sezamie, blachę natłuścić oliwą z oliwek, rozłożyć na niej kawałki kurczaka, zapiekać 10 - 15 minut (po 6 minutach obrócić paluszki)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz