czwartek, 6 maja 2010

Chilli con carne z ciecierzycą



składniki: 1 pokrojona w piórka, zeszklona cebula, 2 przeciśnięte ząbki czosnku, 1 świeża posiekana papryczka chilli, oliwa z oliwek, 500g mielonego mięsa z indyka o obniżonej zawartości tłuszczu, 1 puszka pomidorów bez skórki, 100-200ml bulionu lub wody, 1 puszka czerwonej fasoli, 1 puszka ciecierzycy lub odpowiednia ilość ciecierzycy namoczonej wcześniej na noc, szczypiorek, jogurt grecki light, ryż brązowy, przyprawy - 1 łyżeczka kminu rzymskiego, sól, pieprz, 1 łyżeczka chilli, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka pieprzu cayenne, szczypta cynamonu, oregano lub kilka łyżek gotowej przyprawy do chilli con carne

Ugotować brązowy ryż. Na dużej patelni podsmażyć mięso, gdy będzie już zrumienione dolać bulion lub wodę, dusić do wchłonięcia płynu, dodać pomidory z puszki. Wymieszać, następnie posolić, dodać ciecierzycę, dusić jeszcze jakiś czas. Na talerz nakładać porcję ryżu, na ryż porcję przygotowanego chilli. Wierzch można ozdobić jogurtem greckim light oraz posiekanym szczypiorkiem.

1 komentarz: