czwartek, 13 maja 2010

Frijoles z salsą




Salsa

składniki: 1 pomidor, 1/2 żółtej papryki, 1/2 czerwonej papryki, 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 1 mała cebula, 1/2 łyżeczki bulionu, 1 łyżeczka przyprawy do chilli con carne, 1/2 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka oregano. sok z 1/2 limonki lub cytryny, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/4 łyżeczki soli

Warzywa drobno posiekać, a następnie zmiksować blenderem, doprawić do smaku i wymieszać z sokiem z cytryny/limonki. Salsę wstawić godzinę do lodówki.

Przepis na frijoles został zaczerpnięty z książki Arthura Agatsona "Dieta South Beach Turbo"...

Frijoles z jajkami

składniki: 1 łyżka plus 1 i 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin, 1 duża cebula, posiekana, 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę, 1 łyżka suszonego oregano, 2 puszki (po 410g) fasoli pinto bez dodatku soli, przepłukanej i osączonej, 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne, 4 tortille pszenne o średnicy 20 cm z pełnego ziarna, 4 duże jajka, lekko ubite, 1 szklanka świeżej salsy

Na patelni smażyć cebulę, czosnek i oregano przez około 7 minut, mieszać co jakiś czas. Dodać fasolę i pieprz cayenne, podgrzewać około 10-12 minut, następnie przykryć. Podgrzać tortille. Jajka wymieszać trzepaczką i przysmażyć na patelni (tak jak jajecznicę). Fasolę rozłożyć równomiernie na tortilli, na wierzch nałożyć jajka i salsę. Zawinąć tortille i podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz