sobota, 22 maja 2010

Szarlotka z mikrofali



składniki: jabłka - 900g, posiekane w plasterki, masa na wierzch - 4 łyżki oliwy, 3 łyżeczki słodziku w płynie, 3 łyżki orkiszowej mąki razowej, 1 płaska łyżeczka cynamonu, ciasto na spód - 3/4 szklanki mąki razowej typu 2000, 1/4 szklanki mąki razowej orkiszowej, 1/2 łyżeczki słodziku w płynie, 4 łyżki oliwy, 2 jajka, 4 łyżki mleka o obniżonej zawartości tłuszczu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka olejku waniliowego, szczypta soli

Wymieszać oliwę, słodzik, mąkę i cynamon. Do naczynia żaroodpornego lub plastikowego, nadającego się do mikrofali wylać przygotowaną masę. Na masę wyłożyć posiekane w plasterki jabłka. Wymieszać składniki na spód ciasta i rozsmarować je na jabłkach - ciasto może się nieco ciągnąć, dlatego najlepiej pomóc sobie ręką. Wstawić do mikrofali na maksymalną moc na 14 minut. Po tym czasie wyjąć gotową szarlotkę, przykryć dużym talerzem i całość odwrócić spodem do dołu.

1 komentarz: