wtorek, 4 maja 2010

Krokiety z jajkiem i szczypiorkiem


Farsz:
składniki: 6 jajek, 6 łyżek majonezu niskotłuszczowego bez cukru, posiekany szczypiorek, 6 pociętych w piórka cebulek dymek, sól, pieprz

Jajka ugotować, ostudzić, obrać ze skorupek i drobno posiekać, cebulę posiekać w piórka i zeszklić na oliwie (wrzucać na zimny tłuszcz). Gotową cebulę wymieszać z jajkami, majonezem, szczypiorkiem oraz doprawić solą i pieprzem.

Ciasto naleśnikowe:
składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej, 1 szklanka chudego mleka, 2 jajka, 1 łyżeczka olejku waniliowego, 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Podane składniki wymieszać, rozgrzać patelnię i posmarować pędzelkiem namoczonym w oliwie, wylewać około 70 ml przygotowanego ciasta i smażyć z obu stron, przewracając. Nadziewać farszem i zawijać w koperty.

1 komentarz:

  1. Bardzo fajny przepis. Może sobie zrobię coś podobnego, tylko żółtka muszę wyrzucić.

    OdpowiedzUsuń