poniedziałek, 3 maja 2010

Muffinki owsiane




składniki: szklanka maślanki 0%, 3/4 szklanki + 2 łyżki płatków owsianych(nie błyskawicznych), 1 i 1/4 szklanki razowej mąki orkiszowej, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/4 łyżeczki soli, 2/3 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich, 1/3 szklanki sypkiego substytutu cukru, 1/3 szklanki oliwy z oliwek, 1 jajko (ubite), 1 łyżeczka olejku arakowego

Rozgrzać piekarnik do 220 stopni, formę na muffinki natłuścić oliwą lub wyłożyć papierowymi papilotkami.W misce wymieszać maślankę i 3/4 szklanki płatków owsianych i pozostawić na 30 minut. Do średniej wielkości miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól, domieszać posiekane orzechy włoskie. W dużej misce wymieszać substytut cukru, oliwę, jajko i olejek arakowy. Domieszać płatki namoczone w maślance, a następnie dodać mieszaninę z mąką. Mieszać dosyć krótko. Nałożyć ciasto do foremek wypełnionych papilotkami, napełniać je do około dwóch trzecich wysokości. Pozostałe płatki owsiane zużyć do posypania muffinek. Piec około 11 - 15 minut, studzić przez 5 minut w formie, a następnie wyjąć muffinki, żeby całkowicie ostygły. Część można zamrozić.

1 komentarz:

  1. Faktycznie, owsiane muffinki to znakomity pomysł na śniadanie NA PLAŻY. Tymczasem zapraszam do mnie na owsiane muffiny z białą czekolada. http://nymuffin.blogspot.com/2013/09/oat-cupcakes-owsiane-muffiny.html

    Pozdrawiam NY MUFFIN

    OdpowiedzUsuń