

składniki: 250 g serka ricotta light, 125 ml mleka niskotłuszczowego, 2 jajka, 100 g pszennej mąki pełnoziarnistej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka olejku śmietankowego, szczypta soli, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 2-3 łyżki sypkiego słodziku
Ricottę, mleko, żółtka, olejek śmietankowy i słodzik wymieszać na gładką masę. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Do przygotowanej wcześniej masy dodać oliwę i wymieszać, dosypać mąkę pełnoziarnistą i proszek do pieczenia, ponownie wymieszać. Na koniec dodawać stopniowo pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Patelnię dobrze nagrzać, rozprowadzić na niej (najlepiej pędzelkiem) 1-2 łyżki oliwy i nakładać łyżką porcje ciasta, tak aby kształtowały się okrągłe placuszki. Smażyć krótko z obu stron, podawać ciepłe, z jogurtem, masłem orzechowym, konfiturą etc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz